SoWeTo

Για το καθεστώς του «απαρτχάιντ» έχουν γραφτεί πολλά και σίγουρα όλοι μας έχουμε ακούσει μια από τις ιστορίες του. Η ακριβής ερμηνεία της λέξης «απαρτχάιντ» είναι διαχωρισμός, προέρχεται από τη γλώσσα Άφρικάανς και τα ολλανδικά, και αναφέρεται στο φυλετικό διαχωρισμό μεταξύ λευκών και έγχρωμων πολιτών. Το «απαρτχάιντ» φαρμόστηκε προς τα τέλη της δεκαετίας του 1940, ώς επίσημη πολιτική του κράτους της Νοτίου Αφρικής και είχε ως βασικό στόχο τον τερματισμό των μικτών γάμων. Πρόκειται για ένα έντονα ρατσιστικό και βίαιο καθεστώς, το οποίο τερματίστηκε τη δεκαετία του 1990. Ο όρος «απαρτχάιντ» χρησιμοποιείται πλέον, για να χαρακτηρίσει οποιαδήποτε πολιτική φυλετικού διαχωρισμού ανά τον κόσμο.

Ένα από τα πολλά γεγονότα που έλαβαν χώρα την περίοδο εφαρμογής της πολιτικής του «απαρτχάιντ», είναι οι αιματηρές ταραχές στην πόλη του Σοβέτο το 1976. Στο Σοβέτο, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Γιοχάνεσμπουργκ και σημαίνει «Νοτιοδυτικά Περίχωρα» (SOuthWEst TOwnship), κατοικούσαν ως επι το πλείστον Αφρικανοί. Την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση αποφασίζει να διδάσκονται στα σχολεία τα Άφρικάανς, πράγμα που προκαλεί την άμεση αντίδραση των μαθητών, οι οποίοι επιθυμούσαν να συνεχίσουν να διδάσκονται στα αγγλικά. Πολλοί αναφέρουν ότι μέσω των αγγλικών, η επαγγελματική αποκατάσταση θα ήταν πιθανότερη. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι η συγκεκριμένη γλώσσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τους Ολλανδούς λευκούς κατοίκους της Νοτίου Αφρικής, οι οποίοι αποτέλεσαν τους πρωτεργάτες της πολιτικής του «απαρτχάιντ».

Με κύριο αίτημα τους την απόσυρση της κυβερνητικής απόφασης, οι μαθητές της πόλης Σοβέτο, πραγματοποιούν στις 16 Ιουνίου 1976 ειρηνική διαδήλωση. Εκτιμάται ότι η συμμετοχή των Αφρικανών μαθητών κυμαινόταν περί τις δεκαπέντε με είκοσι χιλιάδες. Η φονική επέμβαση της «λευκής» αστυνομίας, όμως, ήταν άμεση με πρώτη απώλεια έναν 13άχρονο μαθητή, τον Χέκτορ Πίτερσον η φωτογραφία του άψυχου σώματος του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου. Η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο με αποτέλεσμα τα θύματα – κυρίως ανήλικοι μαθητές – να ανέρχονται σε 176 παιδιά. Οι τραυματίες δε χιλιάδες. Οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν για τις επόμενες ημέρες και σε άλλες πόλεις με την αστυνομία να προβαίνει στη βίαιη καταστολή τους.

Η επακόλουθη διεθνής κατακραυγή αλλά και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των μαθητών, οδήγησαν την κυβέρνηση να υποχωρήσει στα αιτήματα τους και να παραμείνει η αγγλική γλώσσα ως επίσημη γλώσσα διδασκαλίας στα σχολεία.

Τρεις ημέρες αργότερα (19 Ιουνίου 1976) εκδίδεται από τον ΟΗΕ το ψήφισμα 392 του Συμβουλίου Ασφαλείας, σύμφωνα με το οποίο καταδικαζόταν η βάναυση συμπεριφορά της αστυνομίας και το καθεστώς των φυλετικών διακρίσεων.

Η κοινή γνώμη σε Ευρώπη και Η.Π.Α, καθώς και τα φοιτητικά κινήματα ανά τον κόσμο δήλωναν υπερ των μαθητών και φοιτητών του Σοβέτο και των αιτημάτων τους, ενώ παράλληλα καταδίκαζαν για ακόμη μια φορά το βάναυσο καθεστώς του «απαρτχάιντ».

Μετά τις πρώτες δημοκρατικές εκλογές του 1994, η 16η Ιουνίου ανακηρύχθηκε ημέρα αργίας (Ημέρα της Νεολαίας) !

Η ταινία του 1987 «Κραυγή ελευθερίας» («Cry Freedom»), φέρνει στη μεγάλη οθόνη τα γεγονότα εκείνα ! Δείτε την ..πρωταγωνιστεί ο Ντένζελ Ουάσινγκτον… εγγύηση !

Αριάδνη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

WordPress.com.

ΠΑΝΩ ↑

Αρέσει σε %d bloggers: